Lesprogramma
van het Trucknasium
Het Trucknasium biedt de onderbouw van vmbo, havo, vwo en de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7 en 8) een interessant lesprogramma rondom mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid.
Het programma start bij voorkeur met de voorbereidende lesmodule Transport en logistiek op school (powerpoint), verzorgd door de eigen docent.
In de onderstaande link vindt u informatie, vragen en opdrachten over het Trucknasium.
Klik hier voor de powerpoint.
Op de afgesproken datum bezoekt de klas het DAF Museum. Daar gaan de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding aan de slag.
Alle lesmodules duren 45 minuten uitgezonderd Maak ’n truck en Robotica (beide 1 dagdeel).
Modules
1. Maak ’n truck
Binnen deze nieuwe module leer je zelf hoe om te gaan met een digitaal ontwerpprogramma.
In het museum ontdek je uit welke belangrijke onderdelen een truck bestaat. Daarna ben je in staat om een bepaalde truck zelfstandig digitaal te ontwerpen.
Doelgroep: Aparte versies voor basis- en voortgezet onderwijs
2. Rolweerstand meten
Hoe makkelijker een truck over de weg rolt, hoe minder brandstof hij verbruikt. Best logisch, toch? Maar hoe doe je dat, een truck beter laten rollen?
Door de banden harder op te pompen, of kan het ook anders? Experimenteren, meten, resultaten uitzetten in een grafiekje. Trouwens, moet een vrachtauto in de toekomst nog wel rollen? Waarom niet zweven?
Alleen versie voor voortgezet onderwijs beschikbaar.
3. Luchtweerstand meten
Het Trucknasium heeft een echte windtunnel waarin je de luchtweerstand kunt meten!
Kijk eens hoeveel meer weerstand die vierkante vrachtwagen van vroeger heeft in vergelijking met de gestroomlijnde truck van vandaag. Hoe moet die van morgen er eigenlijk uitzien? Vormgeving wordt steeds belangrijker. Ook dat is techniek!
Alleen versie voor voortgezet onderwijs beschikbaar
4. Laden en lossen
Lading vervoeren brengt altijd risico’s met zich mee. Het veilig en verantwoord laden, lossen en vervoeren van vracht is voor de truckchauffeur erg belangrijk om ongevallen en files te voorkomen.
Net als voor alle andere weggebruikers natuurlijk. Veiligheidssystemen zijn hierbij onmisbaar. Aan welke regels moet een chauffeur zich eigenlijk houden? In het Trucknasium leer je het door een mini-truck zelf te laden en lossen. Zo kom je er snel achter hoe de praktijk werkt.
Aparte versies voor basisschool en voortgezet onderwijs
5. Veiliger verkeer
Mede dankzij onze grote mobiliteit leven wij in een welvarend en hoog ontwikkeld land. Deelnemen aan het verkeer betekent alleen altijd een risico.
High tech (veiligheids-) systemen ondersteunen de chauffeur steeds meer om zijn weg zo veilig, comfortabel en efficiënt mogelijk in het steeds drukker wordende verkeer te vinden. Ga zelf op ontdekking en zoek uit hoe techniek veiligheid in goede banen leidt.
Aparte versies voor basis- en voortgezet onderwijs.
6. Robotica
We leven in de eeuw van de robots.
In onze roboticamodule kunnen kinderen leren hoe een voertuig in elkaar wordt gezet met een soort LEGO onderdelen. Vervolgens gaan ze dit programmeren via handige ingrepen.
Een ander alternatief is het uitvoeren van uitdagende, complexere programmeeropdrachten bij voertuigjes, die al opgebouwd zijn.
Een roboticasessie duurt 3 uur.
Uitsluitend een versie voor het basisonderwijs
Weer beschikbaar in kalenderjaar 2023
7. CO2 & Transport
Personenauto’s en vrachtwagens hebben door hun uitstoot van CO2 een belangrijke invloed op het klimaatprobleem. Via proeven, video’s en demonstraties ontdek je wat CO2 is, hoe dit ontstaat en hoe het klimaat erdoor beïnvloed wordt. Maar ook hoe nieuwe technologieën bijdragen aan het verminderen ervan. Je maakt tevens kennis met de milieuproblematiek, die ontstaat voordat en nadat een voertuig “volgetankt” is met fossiele brandstof, elektriciteit of waterstof.
Alleen versie voor voortgezet onderwijs beschikbaar
8. Transport en energie
Je onderzoekt hoe transport zo energie-efficiënt mogelijk kan plaatsvinden. Wat het begrip energie inhoudt, wordt je duidelijk. Je doet proeven op een hellingbaan met modelvoertuigen om vast te stellen wat de invloed is van rol- en luchtweerstand op het energieverbruik. Vervolgens speel je in teamverband m.b.v. een simulatieprogramma een wedstrijd of de truck, die jouw team heeft samengesteld, het beste presteert qua energieverbruik.
Aparte versies voor basisschool en voortgezet onderwijs
9. Rondleiding DAF Museum
Zet je schrap voor een tocht langs de historie van meer dan 95 jaar autotechniek. Vrachtauto’s en personenwagens van weleer komen we tegen, maar we nemen ook plaats in de cabine van de allernieuwste DAF.
We staan letterlijk en figuurlijk stil bij belangrijke uitvindingen, zoals de Variomatic (het pientere pookje), die grote invloed hebben gehad binnen de autotechniek. Telkens andere en verrassende ontdekkingen.
De rondleiding door het museum is een vast onderdeel in het lesprogramma.
Rondleiding is ook digitaal mogelijk met een reeks van quizvragen (Kahoot)